Είναι αυτονόητο ότι η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές, τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. Ίσως όμως να μην γνωρίζετε ότι ενδέχεται επίσης να υπάρχουν ένα σωρό αλλαγές που μπορεί να επηρεάζουν τόσο την επιθυμία σας για σεξ όσο και την ικανοποίηση που μπορεί να νιώθετε από αυτό. Έτσι, μπορεί πλέον να μην είστε σε θέση να πιείτε ένα ποτήρι κρασί, τα καλά νέα ωστόσο είναι ότι αν έχετε μια υγιή εγκυμοσύνη, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συνεχίσετε να απολαμβάνετε το σεξ κατά τη διάρκειά της, αν αυτό είναι που θέλετε να κάνετε. Ας χαρούμε λοιπόν γι΄αυτό!

Αν είστε έγκυος και έχετε περισσότερη διάθεση για σεξ απ΄ ό,τι συνήθως ή η σύντροφός σας σάς δίνει ιδιαίτερη προσοχή τον τελευταίο καιρό, αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος.

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΟΡΜΟΝΩΝ

Όταν οι γυναίκες φτάνουν στην εφηβεία, ο υποφυσιακός αδένας δίνει σήματα στον εγκέφαλο να αρχίσει να παράγει σεξουαλικές ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες βοηθούν τις γυναίκες να παράγουν ωάρια και να εμμηνορροούν, ενώ τους προκαλούν επίσης την επιθυμία να κάνουν σεξ. Έτσι, όταν θέλετε να κάνετε περισσότερο ή λιγότερο σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ευθύνονται οι ορμόνες.

Για να υποστηρίξει εσάς και την αλλαγή του (ανάπτυξη της κοιλιάς) λόγω της εγκυμοσύνης, το σώμα αυξάνει την ποσότητα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων στην κυκλοφορία του αίματος. Τα αυξανόμενα επίπεδα αυτών των ορμονών βοηθούν να αυξηθεί η ποσότητα της ροής του αίματος στην περιοχή της πυέλου, καθώς και η λίπανση του κόλπου. Αυτές οι θαυματουργές ορμόνες μπορούν επίσης να αυξήσουν την ευαισθησία στους μαστούς και τις θηλές.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ

Αυτές οι ίδιες ορμόνες και οι διακυμάνσεις τους επηρεάζουν τον τρόπο που αισθάνεστε το σεξ και την ποσότητα του σεξ που επιθυμείτε. Σε γενικές γραμμές (μην ξεχνάτε ότι η καθεμιά είναι διαφορετική!) οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται πολύ κουρασμένες κατά το πρώτο τρίμηνο και αντιμετωπίζουν πρωινή αδιαθεσία, που σημαίνει ότι το σεξ δεν είναι ψηλά στη λίστα προτεραιότητας.

Ωστόσο, κατά το δεύτερο τρίμηνο μερικές φορές αυξάνονται τα επίπεδα ενέργειας και μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε μεγαλύτερη διέγερση. Έτσι, καθώς η κοιλιά σας θα συνεχίζει να μεγαλώνει, θα μπορούσε να αυξάνεται και η λίμπιντό σας.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις γυναίκες και για όλες τις περιπτώσεις εγκυμοσύνης. Έτσι, ακόμα κι αν δεν αισθανόσασταν το ίδιο στην πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να ανακαλύψετε μια ισχυρή επιθυμία στην επόμενή. Σε άλλη περίπτωση, το σώμα σας θα μπορούσε να συμπεριφερθεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου - αυτόν που οδηγεί κατευθείαν στο ψυγείο και όχι στην κρεβατοκάμαρα!

ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Εδώ θα βρείτε μερικές άνετες ερωτικές στάσεις για το διάστημα της εγκυμοσύνης που θα δώσουν σε εσάς και στον σύντροφό σας την ελευθερία να το διασκεδάσετε.

Σεξ σε στάση «κουτάλι»: Αυτή η στάση σας βοηθά να στηρίζετε την κοιλιά σας, και προσφέρει γενικότερα την πλήρη άνεση του κρεβατιού. Μπορείτε να αγκαλιαστείτε με τον σύντροφό σας κοιτώντας προς την ίδια κατεύθυνση, ενώ ο σύντροφός σας διεισδύει από πίσω.

Η καουμπόισσα: Αυτή η στάση, στην οποία έχετε όρθιο τον κορμό σας, είναι υπέροχη, διότι σας επιτρέπει να ελέγχετε τον ρυθμό και το βάθος της διείσδυσης, χωρίς να πιέζεται η κοιλιά σας.

Πήδημα βατράχου: Αυτή η στάση είναι σαν τη στάση στα τέσσερα, αλλά με μια σημαντική διαφορά: ακουμπάτε τα χέρια και το κεφάλι σας στο στρώμα, το οποίο παρέχει περαιτέρω στήριξη για να κρατήσει το βάρος του στομαχιού σας.

ΤΟ ΣΕΞ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΓΙΑ ΕΣΑΣ

Γνωρίζουμε ήδη ότι το σεξ είναι καλό και έχει πολλά ψυχικά και σωματικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο αποδεικνύεται ότι υπάρχουν κάποια επιπρόσθετα οφέλη του σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εκτός του ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξετε λίγη αγάπη στο νέο σας σώμα και να χαρείτε τις αλλαγές του, η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ένα πολύ ενδιαφέρον διάστημα για να πειραματιστείτε, καθώς ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε νέες ερωτικές στάσεις. Και ενώ θα «φουσκώνετε» και μπορεί να αισθάνεστε ότι παχαίνετε και να νιώθετε άβολα, όλοι οι άλλοι θα θεωρήσουν την αλλαγή στο σώμα σας καταπληκτική και όμορφη και θα εκτιμήσουν τις επιπλέον καμπύλες γύρω από τους γοφούς, το στήθος και το στομάχι σας.

Εκτός από την καλύτερη διάθεση που θα σας χαρίσει η μεταβολή των ορμονών και το νέο ξεχωριστό «δέσιμο» με τον σύντροφό σας, το σεξ μπορεί επίσης να σας προετοιμάσει καλύτερα για τον τοκετό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη διαστολή του τραχήλου της μήτρας.

Το σεξ και οι οργασμοί κοντά στο τέλος της εγκυμοσύνης σας μπορεί να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των μυών στη μήτρα σας και να τους διατηρήσουν σε καλή κατάσταση μέχρι και τον τοκετό. Μερικές γυναίκες διαπιστώνουν επίσης ότι οι οργασμοί τους είναι πιο συχνοί και πιο ισχυροί από ό, τι πριν. Έτσι, αν συνήθως δεν έχετε οργασμό, μπορεί να ανακαλύψετε μια ευχάριστη έκπληξη!

Να θυμάστε ότι είναι πάντα καλό να επικοινωνείτε ανοιχτά με τον σύντροφό σας και να συζητάτε πώς αισθάνεστε για το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό θα επιτρέψει και στους δυο σας να έρθετε ψυχικά και σωματικά πιο κοντά! Είναι επίσης σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι η εμπειρία κάθε γυναίκας κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι διαφορετική και μοναδική για αυτήν. Επομένως, «καλωσορίστε» ό,τι σας κάνει να νιώθετε όμορφα.

Στην υγειά μιας υγιούς και ευχάριστης εγκυμοσύνης!

Το σεξ θα πρέπει να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη κατόπιν ιατρικής συμβουλής, αν «σπάσουν τα νερά» ή αν βιώνετε βαριά αιμορραγία.