Το σεξ είναι διαφορετικό για τον καθένα - ό, τι ερεθίζει εσάς μπορεί να μην αρέσει σε κάποιον/α άλλον/η. Παρομοίως, ό,τι αρέσει σε άλλους/ες μπορεί να είναι ακραίο για εσάς. Εκτός από τη συναίνεση, δεν υπάρχουν πολλοί κανόνες, όταν πρόκειται για σεξ, οπότε είστε ελεύθεροι/ες να πειραματιστείτε όπως εσείς και ο/η σύντροφός(οί) σας θέλετε. Ωστόσο, το «πρώτα η ασφάλεια» είναι μια συμβουλή που πάντα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη.

Όχι, δεν εννοούμε να βάλετε τη ζώνη ασφαλείας σας - εκτός αν πρόκειται για σεξ στο αυτοκίνητο, οπότε ναι, γιατί όχι!; Εννοούμε να φροντίζετε πάντα να ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από ΣΜΝ, προστατεύοντας εσάς σας και τον/τη σύντροφό(ους) σας. Επιπλέον, όταν αισθάνεστε άνετα και ασφαλής κατά τη διάρκεια του σεξ, πιθανότατα θα σας είναι πιο εύκολο να χαλαρώσετε και να το απολαύσετε.

Ιδού οι βασικές μας συμβουλές για πιο ασφαλές σεξ. Διαβάστε τις, ακολουθήστε τις και σας περιμένει μία όχι λιγότερο αισθησιακή αλλά πολύ πιο ασφαλής ερωτική ζωή.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ

Ακούγεται προφανές, σωστά; Ειδικά όταν ο αριθμός των ΣΜΝ είναι σε άνοδο (1). Πολλοί «κατηγορούν» τα προφυλακτικά ότι διακόπτουν τη στιγμή, γιατί είτε δεν είναι αρκετά άνετα είτε δεν χαρίζουν ωραία αίσθηση, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα προφυλακτικά πλέον διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία: διαφορετικά μεγέθη, διαφορετικά πάχη, διαφορετικές γεύσεις, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Συνεπώς, δεν υπάρχει πραγματικά καμία δικαιολογία για να μην τα χρησιμοποιείτε. Διατίθενται ακόμη και σε πρακτικές και φθηνότερες συσκευασίες για να τα παίρνετε μαζί σας παντού, αφού είναι τόσο διακριτικά που χωρούν άνετα στην τσέπη σας ή στην τσάντα σας!

ΚΑΝΤΕ ΣΥΧΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό αλλά το να επισκέπτεστε μια κλινική σεξουαλικής υγείας και να κάνετε συχνά εξετάσεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε υγιείς, και δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζουμε. Συγκεκριμένα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορείτε να παραγγείλετε δωρεάν κιτ ελέγχου για ΣΜΝ απευθείας στο σπίτι σας σε διακριτική συσκευασία έτσι ώστε να μην χρειάζεται καν να επισκεφθείτε νοσοκομεία ή κλινικές και να αποφύγετε το ενδεχόμενο να «πέσετε» πάνω σε κάποιον γνωστό σας! Επίσης, τα ταχυδρομικά τέλη επιστροφής είναι δωρεάν, οπότε είναι εύκολο και δωρεάν να κάνετε εξετάσεις όποτε χρειάζεται. Το πιο σημαντικό είναι να φέρεστε υπεύθυνα σε ό,τι σχετίζεται με τη σεξουαλική σας ζωή, όπως να παίρνετε προφυλάξεις. Τότε οι εξετάσεις στις οποίες πιθανόν να υποβληθείτε δεν θα συνιστούν τίποτε άλλο παρά απλή πρόληψη. Και ποιος δεν χαίρεται όταν περνά μια δοκιμασία;

Μην ξεχνάτε να συζητάτε με τον/τη σύντροφό(ους) σας για τη δική τους σεξουαλική υγεία επίσης, έτσι ώστε να είστε καλά ενημερωμένοι πριν πάρετε μαζί οποιεσδήποτε αποφάσεις.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑΤΙΚΟ ΣΕΞ

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε περισσότερο για το στοματικό σεξ, καθώς ένα ΣΜΝ είναι δυνατόν να μεταδοθεί και μέσω αυτού. Αν προσφέρετε στοματικό σεξ ενώ ο σύντροφός σας φορά προφυλακτικό τότε και οι δυο είστε ασφαλείς. Άλλωστε τα προφυλακτικά διατίθενται επίσης σε μερικές ωραίες γεύσεις (σε ποιον δεν αρέσει η γεύση φράουλα!;) και έτσι νιώθετε επιπλέον απόλαυση όταν χρησιμοποιείτε ένα. Εναλλακτικά, μερικοί χρησιμοποιούν οδοντικά φράγματα για να προστατευτούν. Το οδοντικό φράγμα είναι ένα λεπτό φύλλο λάτεξ που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ. Δρα ως εμπόδιο και μπορεί να χαρίσει πολύ σέξι αίσθηση όταν χρησιμοποιείται σωστά. Τα οδοντικά φράγματα διατίθενται επίσης σε γεύσεις!

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΛΙΠΑΝΤΙΚΟ

Γνωρίζατε ότι η ξηρότητα κατά τη διάρκεια του σεξ αυξάνει τις πιθανότητας μετάδοσης ΣΜΝ, λόγω της μεγαλύτερης τριβής; Επομένως, χρησιμοποιήστε λιπαντικό για «ομαλή πλεύση». Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε λιπαντικό με βάση το νερό, καθώς ο,τιδήποτε άλλο θα μπορούσε να βλάψει το προφυλακτικό.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (2019)   https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)