Το σεξ είναι αρκετά διασκεδαστικό, έτσι δεν είναι; Είναι συναρπαστικό, μας κάνει να νιώθουμε όμορφα, και μπορεί να μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά.

Φυσικά, όσον αφορά το σεξ, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει κάτι σημαντικό που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας: η προστασία. Το να παραμείνουμε ασφαλείς είναι απαραίτητο, ανεξάρτητα από το πόσο απορροφημένοι είμαστε εκείνη τη στιγμή, ωστόσο πόσο καλά γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες για μια ασφαλή σεξουαλική εμπειρία;

Για να σας βοηθήσουμε να ξεκαθαρίσετε μόνοι σας τα πράγματα, σας παρέχουμε τον παρακάτω οδηγό για ασφαλές σεξ...

ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ

Όταν σκέφτεστε τα προφυλακτικά, πιθανότητα σας έρχονται στο μυαλό προφυλακτικά για άνδρες - αυτά προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και την εγκυμοσύνη και είναι αυτά που χρησιμοποιούνται πιο συχνά. Γνωρίζατε ωστόσο ότι υπάρχουν γυναικεία προφυλακτικά; Οι γυναίκες τα τοποθετούν στον κόλπο τους πριν το σεξ (ή τους τα τοποθετούν οι σύντροφοί τους) και ακριβώς όπως τα ανδρικά προφυλακτικά μπορούν επίσης να δημιουργήσουν ένα «φράγμα» που αποτρέπει τη μετάδοση των ΣΜΝ και την εγκυμοσύνη.

Πες μου κι άλλα…

Τόσο τα αντρικά όσο και τα γυναικεία προφυλακτικά θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς έναντι των ΣΜΝ, ειδικά όταν δεν γνωρίζετε τη σεξουαλική υγεία του συντρόφου σας. Τα ανδρικά προφυλακτικά διατίθενται σε ποικιλία σχημάτων, μεγεθών και πάχους, ώστε να μπορείτε να εξερευνήσετε και να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ

Τα αντισυλληπτικά χάπια είναι δισκία που λαμβάνονται καθημερινά από γυναίκες και κορίτσια σε όλον τον κόσμο. Περιέχουν ορμόνες που εμποδίζουν την εγκυμοσύνη με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τον τύπο του χαπιού (υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικά είδη). Άλλες μορφές αντισύλληψης για τις γυναίκες που γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς και διαθέσιμες είναι το ενδομήτριο σπείραμα (IUD) ή σπιράλ και το εμφύτευμα. Ωστόσο το χάπι είναι το πιο συνηθισμένο.

Παρόλ’ αυτά μην ξεχνάτε...

Σε αντίθεση με τα προφυλακτικά, τα χάπια δεν προστατεύουν από τα ΣΜΝ και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστες ανεπιθύμητες ενέργειες (1) όπως ναυτία, ευαισθησία, αιμορραγία μεταξύ των περιόδων και αλλαγές της διάθεσης. Εάν έχετε δυσάρεστα συμπτώματα ή ανησυχίες, συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας ή την τοπική γυναικολογική κλινική. Τα χάπια είναι προς το παρόν διαθέσιμα μόνο για τις γυναίκες, αν και πραγματοποιούνται δοκιμές για την ανδρική έκδοση. (Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Ρίξτε μια ματιά στο: https://www.nhs.uk/conditions/contraception/male-pill/).

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

Μπορεί να μην αποτελεί μορφή αντισύλληψης αλλά η συναίνεση πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε σεξουαλικής εμπειρίας. Είστε βέβαιοι ότι εσείς και ο/η σύντροφός σας βρίσκεστε στο ίδιο μήκος κύματος; Αισθάνεστε άνετα και δεν μπορείτε να κρύψετε την ανυπομονησία σας για την επίμαχη στιγμή;... τρομερά σέξι!

Έχετε υπόψη σας…

Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά μπορούν να επηρεάσουν τη συναίνεση. Αν εσείς ή ο/η σύντροφός (οι) σας είστε μεθυσμένοι ή υπό την επήρεια ουσιών, τότε ίσως δεν είστε σε θέση να κρίνετε αν συναινείτε ή όχι. Είναι πάντα καλύτερο να περιμένετε έως ότου είστε διανοητικά σε θέση να αποφασίσετε. Φροντίστε πάντα να είστε βέβαιοι ότι έχετε τη συναίνεση του ατόμου με το οποίο πρόκειται να κάνετε σεξ και αντίστροφα, μην κάνετε ποτέ κάτι με το οποίο δεν αισθάνεστε άνετα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό από ένα ηχηρό «ναι!» από το άτομο με το οποίο βρίσκεστε μαζί.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επιλογές αντισύλληψης που έχετε, συζητήστε με τον γιατρό σας ή την τοπική κλινική σεξουαλικής υγείας για να αποφασίσετε τι ταιριάζει καλύτερα στο σώμα σας και στη ζωή σας.

 

1NHS - Οι παρενέργειες των γυναικείων αντισυλληπτικών χαπιών https://www.nhs.uk/conditions/contraception/combined-contraceptive-pill/