Ό, τι κι αν λέμε, όταν κάνουμε σεξ για πρώτη φορά, μπορεί να αισθανόμαστε ότι είναι πολύ σημαντικό. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι αμήχανο. Μπορεί να είναι μια πραγματικά διασκεδαστική και ευχάριστη εμπειρία που θα θυμάστε για όλους τους σωστούς λόγους.

Ωστόσο, αν όλοι οι φίλοι σας έχουν ήδη κάνει σεξ (ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζονται), μπορεί να αισθάνεστε πιεσμένοι/πιεσμένες να το κάνετε για να ξεμπερδεύετε. Ό,τι κι αν συμβαίνει, δεν χρειάζεται να βιάζεστε και θα πρέπει να το κάνετε όταν αισθάνεστε ότι είστε έτοιμοι/ες γι’ αυτό.

Διαβάστε τη λίστα με τις δέκα συμβουλές μας που αφορούν το σεξ για πρώτη φορά για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα την πρώτη σας φορά.

1. Ρωτήστε τον εαυτό σας «Είμαι έτοιμος/η;»

Αισθάνεστε ότι όντως είστε έτοιμοι; Για ποιον θα το κάνατε; Για τον εαυτό σας ή για τον/τη σύντροφό σας; Ή μήπως απλώς σκέφτεστε να το κάνετε επειδή όλοι οι φίλοι σας το έχουν κάνει;

Είναι σημαντικό να αποφασίσετε να κάνετε σεξ για πρώτη φορά για τον εαυτό σας και για κανέναν άλλον. Αν δεν είστε 100 % σίγουροι/ες, ένας καλός τρόπος για να κρίνετε, είναι αν η ιδέα του να κάνετε σεξ σας κάνει να αισθάνεστε ενθουσιασμένοι/ες ή ανήσυχοι/ες; Αυτό τα λέει όλα.

2. Μιλήστε γι' αυτό με τον/τη σύντροφό σας

Το να εκμυστηρεύεστε ο ένας στον άλλον τις σκέψεις σας είναι σημαντικό αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Αν έχετε φόβους ή ανησυχίες για την πρώτη σας φορά, προσπαθήστε να μιλήστε μαζί του/της γι’ αυτό, όσο πιο ανοιχτά μπορείτε.

Μπορεί να αισθανθείτε άβολα αλλά πιθανότητα και ο/η σύντροφός σας να αισθάνεται το ίδιο. Είναι εξίσου σημαντικό να ακούσετε και τη δική του/της πλευρά. Προσπαθήστε να καταλάβετε αν το θέλει όσο εσείς. Αν όχι, είναι καλύτερο να κάνετε για λίγο πίσω. Μην υποθέσετε ότι ο/η σύντροφός σας είναι έτοιμος/η να προχωρήσει. Θα πρέπει να τους ρωτήσετε ευθέως. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα χαλάσετε την ατμόσφαιρα. Μπορεί να είναι κάτι τόσο απλό όσο το να ψιθυρίσετε «Είσαι εντάξει μ’ αυτό;» στο αυτί τους, πριν προχωρήσετε.

3. Ενημερωθείτε

Βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ενημερωμένοι/ες για ό,τι έχει σχέση με την ασφάλεια στο σεξ, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) και του τρόπου χρήσης των προφυλακτικών. Αν έχετε επιπλέον απορίες σχετικά με τις διάφορες μεθόδους αντισύλληψης, είναι καλύτερο να πεταχτείτε μέχρι τον γιατρό σας ή την κλινική σεξουαλικής υγείας και να το συζητήσετε.

4. Γνωρίστε το σώμα σας

Το κλειδί για να απολαμβάνετε το σεξ είναι να γνωρίζετε τι σας αρέσει, πώς νιώθετε όταν διεγείρεστε, πώς διεγείρεστε και πού και πώς θα θέλετε να σας αγγίζουν.

 

Ο καλύτερος τρόπος είναι να ανακαλύψετε όλα τα παραπάνω μόνοι σας. Αν και δεν ισχύει για όλους, οι περισσότεροι από εμάς αυνανιζόμαστε και μπορεί να περνάμε καλά όταν το κάνουμε μαζί με άλλον/η αλλά και μόνοι/ες μας.

5. Διαλέξτε το σωστό μέρος και τον σωστό χρόνο

Για την πρώτη σας φορά με τον/τη σύντροφό σας, επιλέξτε ένα ασφαλές μέρος όπου δεν θα νιώθετε αγχωμένοι ή ότι πρόκειται να σας ενοχλήσουν. Για να αισθανθείτε εντελώς χαλαροί/ές, θα χρειαστείτε κάποιο χρόνο και χώρο ώστε να νιώσετε άνετα μεταξύ σας. Μην ανησυχείτε για το «τέλειο» ή ένα «ρομαντικό» σκηνικό. Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα μέρος όπου και οι δύο θα αισθάνεστε καλά και θα μπορέσετε να το απολαύσετε.

6. Το σεξ δεν θα πρέπει να είναι οδυνηρό

Ένα από αυτά που θα έχετε ακούσει και αναρωτιέστε αν ισχύει είναι αν «το σεξ πονά την πρώτη φορά». Αν έχετε διεγερθεί και νιώθετε χαλαροί/ές τότε το σεξ για πρώτη φορά θα πρέπει να είναι πραγματικά καλό, ακόμα κι αν είστε λίγο νευρικοί/ές που είναι απόλυτα λογικό.

Τα περισσότερα προκαταρκτικά θα προετοιμάσουν καλύτερα το έδαφος και για τους δυο σας. Η χρήση λιπαντικού τις πρώτες σας φορές θα κάνει τα πράγματα να κυλήσουν πιο ομαλά και πιο άνετα από ό,τι χωρίς.

Πάνω απ' όλα, ακούστε το σώμα σας. Εάν αισθάνεστε άβολα, ενοχλείστε ή πονάτε, τότε σταματήστε. Μπορεί αυτό να υποδηλώνει ότι δεν είστε έτοιμοι/ες ακόμα ή ότι πιέζετε τον εαυτό σας περισσότερο απ’ όσο πρέπει τη δεδομένη στιγμή. Μην ανησυχείτε αν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε και μην πιέζετε τον εαυτό σας να το κάνει. Απλά απολαύστε την αίσθηση και τον/τη σύντροφό σας. Θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον, οπότε χαλαρώστε και απολαύστε τη στιγμή.

7. Πάρτε τον χρόνο σας

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέσετε καταστάσεις, ούτε υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να κάνετε σεξ για πρώτη φορά ή οποτεδήποτε. Πηγαίνετέ το αργά και όπως σας αρέσει και μην φοβάστε να πειραματιστείτε - εξάλλου αν δεν δοκιμάσετε κάτι δεν θα μάθετε ποτέ αν σας αρέσει.

Σε αντίθεση με τις ερωτικές ταινίες, στις σεξουαλικές εμπειρίες δεν γίνονται όλα με την ίδια σειρά και τον ίδιο τρόπο, ούτε αρέσουν σε όλους/ες τα ίδια πράγματα. Εστιάστε στην «εξερεύνηση» και στο να κάνετε το σεξ που θέλετε και οι δυο. Αυτό μπορεί να πάρει χρόνο για να το ανακαλύψετε αλλά μπορεί έτσι να γίνει πολύ πιο απολαυστικό, έντονο, ακόμη και αστείο μερικές φορές!

8. Δεν πειράζει να εκτεθείτε

Όσο καλά κι αν το σκεφτείτε και το σχεδιάσετε από πριν, οι πιθανότητες είναι να μην είναι στην πραγματικότητα τόσο τέλεια όπως στο μυαλό σας - στην τελική, είναι η πρώτη σας φορά.

Μπορεί στην αρχή να αισθάνεστε άβολα - δοκιμάζετε κάτι εντελώς καινούριο - και καθώς τα σώματά σας θα αντιδρούν διαφορετικά, ίσως θα αισθανθείτε λίγο αμηχανία σε διάφορες στιγμές. Δεν υπάρχει πρόβλημα εφόσον η αίσθηση είναι παράλληλα ευχάριστη και μπορείτε να γελάσετε κιόλας μ’ αυτό με τον/τη σύντροφό σας.

9. Κουβέντα στο σεξ

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε τι αρέσει σε εσάς και στον /στη σύντροφό σας στο σεξ είναι να μιλάτε μεταξύ σας.

Κατά τη διάρκεια του σεξ, μείνετε στα απλά και καθοδηγήστε τον/τη σύντροφό σας να συνεχίσει να κάνει ό,τι απολαμβάνετε περισσότερο, με τα λόγια σας: «Ω, ναι.» «Περίμενε.» «Συνέχισε.» «Πιο απαλά.» «Πιο δυνατά.» «Πιο γρήγορα.»

Δώστε προσοχή στους ήχους και τη γλώσσα του σώματος του/της συντρόφου σας αλλά μην αισθάνεστε σαν να πρέπει να αποδώσετε όπως οι ηθοποιοί στις ερωτικές ταινίες. Παρακολουθήστε και νιώστε πώς τα σώματά σας αντιδρούν μεταξύ τους για να δείξετε πόσο το απολαμβάνετε και οι δυο.

10. Τι έρχεται μετά

Το σεξ μπορεί να αλλάξει τη σχέση σας, μπορεί και όχι - το να μιλάτε γι’ αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι σημαίνει για εσάς και τον/τη σύντροφό σας.

Το σεξ για πρώτη φορά μπορεί να είναι φοβερό, αλλά σιγουρευτείτε ότι το κάνετε για τους σωστούς λόγους.

Όταν νιώθετε άνετα και έχετε την κατάλληλη διάθεση, το σεξ μπορεί να σας κάνει να νιώσετε τόσο καλά όσο ποτέ άλλοτε. Ωστόσο αν νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, τότε δεν πειράζει να περιμένετε μέχρι να είστε απόλυτα σίγουροι/ες ότι είστε έτοιμοι/ες.